Lentesymposium 2016 - Psychotische Stoornissen
Donderdag 2 juni 2016, Amsterdam; Locatie: volgt
Omschrijving:
Psychotische stoornissen zijn heterogeen en komen gemiddeld vaker voor bij mannen dan bij vrouwen. Ook de uitingsvorm kan behoorlijk verschillend zijn tussen de seksen.
Vrouwen krijgen hun eerste psychose gemiddeld iets later dan mannen. Bovendien wordt het beloop bij vrouwen vaker gekenmerkt door stemmingsklachten en zijn het bij mannen meer de negatieve symptomen die het beeld typeren. Wat gaat er schuil achter de verschillen tussen mannen en vrouwen?
Niet alleen biologische verschillen, maar ook culturele, contextuele en psychologische factoren zijn van invloed op de sekseverschillen bij psychose, oftewel de verschillen kennen een multifactoriële oorsprong. Hoe beïnvloeden deze sekseverschillen de diagnostiek en behandeling, en bestaat er een verschil in zorgbehoefte?
Diverse sprekers gaan tijdens het Lentesymposium 2016 nader in op de wetenschappelijke achtergronden van de sekseverschillen, in het bijzonder bij psychose. Aan de hand van verschillende verklaringsmodellen wordt u tijdens deze studiedag geïnformeerd over de nieuwste inzichten voor uw dagelijkse praktijk. Centraal staat hoe de kennis vertaald kan worden naar een meer gepersonaliseerde, seksepecifieke, benadering van psychose.
Aan bod komen de verschillen in symptomen en beloop, en ook de invloed van deze verschillen op de diagnose en prognose. Tevens is er aandacht voor de oestrogeen hypothese, de postpartum psychose en de rol van het immuunsysteem bij psychiatrische ziekten. Tot slot zal er nader worden ingegaan op de vraag of mannen en vrouwen hetzelfde reageren op antipsychotica.
Meer informatie vindt u hier
Opinie
DSM-5 is nuttig, maar wordt vaak
verkeerd gebruikt
Classificeren via de DSM-5-systematiek is ooit bedacht om klinische professionals en wetenschappers een gemeenschappelijke taal te laten spreken over de aandoening van een cliënt. En om gerichter wetenschappelijk onderzoek te kunnen doen. Marc Verbraak: 'DSM-5 is een nuttig instrument, maar wordt vaak verkeerd gebruikt.' ... Meer
Wat doet Rivierduinen en waarom het leuk is om daar te werken
Audrey van Schaik is sinds half oktober 2022 bestuurder van GGZ Rivierduinen. Zij trad tegelijk met Sam Schoch aan als raad van bestuur en samen staan zij bekend als verbinders en ervaren zorgbestuurders. Audrey is psychiater en heeft jarenlange leidinggevende ervaring binnen diverse onderdelen van verschillende ggz-organisaties. ... Meer
Breng de waarheid boven tafel
Stel, je bent leidinggevende en een medewerker vertelt dat er een structureel probleem is op de afdeling. Natuurlijk neem je dat serieus. Tegelijkertijd loont het om het verhaal in twijfel te trekken. ... Meer