Je kunt pas de knop omzetten als je weet aan welke knop je moet draaien

25 oktober 2022

Het ligt niet aan de medicatie, het ligt aan jou
Ik was altijd slank zonder psychofarmaca. Sinds ik psychofarmaca slik, ben ik aangekomen. Ik val moeilijk af, terwijl ik wel alle randvoorwaarden heb om af te vallen. Ik heb een huis, een inkomen. Ik rook niet en drink amper alcohol. Ik sport 3-4x per week. Ik kook gezond. Ik opperde bij hulpverleners (zoals een diŽtist) dat mijn overgewicht door mijn medicatie kwam.

‘’Nee, je moet kleinere porties nemen en calorieŽn tellen’’. Dat voelde impliciet als ‘’jouw overgewicht is jouw verantwoordelijkheid’’. Minder eten was geen optie. Door al het sporten kreeg ik honger. En als ik te weinig at, kreeg ik later op de avond vreetbuien.

Leefstijlpsychiatrie
Totdat ik bij het zorgprogramma Lijf & Leven kwam. In een eendaagse diagnostiek ben ik volledig doorgelicht: Bloedonderzoek, lichamelijk (neurologisch) onderzoek, voeding, (psychiatrische) voorgeschiedenis, calorieverbranding in rust, medicatiegebruik, conditie.

Hun conclusie: ‘Je hebt een goede leefstijl qua voeding en beweging. Je bent lichamelijk gezond en fit. Blijf wel psychofarmaca gebruiken om stabiel te blijven. Je huidige medicatie houdt overgewicht in stand met kans op diabetes. Maar tegenwoordig is er andere medicatie zonder de bijeffecten van overgewicht’’.

Ik was perplex. Ik wist niet dat er medicamenteuze alternatieven waren. Ik ben daar nooit op gewezen. Kortom: leefstijlinterventies of diŽten zijn niet effectief, als je niet eerst aan andere knoppen draait zoals medicatie of financiŽn (leven in armoede kan leiden tot overgewicht).

Beter laat dan nooit
Ik ben geleidelijk van medicatie aan het veranderen. Mijn verzadiging treedt sneller op, dus ik eet minder. Ik sport nog steeds 3-4x in de week. In zes maanden ben ik zo’n 6 Š 7 kilo afgevallen.

Laten we binnen de geestelijk gezondheidszorg ook lichamelijke gezondheid en leefstijl onderdeel maken bij begeleiding van mensen die langdurig psychofarmaca slikken.

Beter laat dan nooit. 

Vacatures

MEER OVER DEZE VACATURE >>

Opinie

Wat doet de DSM-5 met
de psychiater en de psychiatrie?

De DSM-5 is niet onschuldig. Het beïnvloedt de ontwikkeling van het vak van psychiater en dus van de psychiatrie als discipline. Ook in deze derde podcast botsen de standpunten van psychiater Floortje Scheepers en psychiater Ralph Kupka. ... Meer

Reageer |  reacties

Podcast 3. Wat betekent de DSM-5 voor de behandelaar?

Onze derde podcast "Wat betekent de DSM-5 voor de behandelaar" is te beluisteren op "Psychiater op de cast" op Spotify.In deze aflevering komen Floortje Scheepers en Ralph Kupka wederom met elkaar in botsing over hun standpunten, maar ze zijn het erover eens dat het lijden van patiënten en de bijbehorende processen centraal moeten staan. ... Meer

Reageer |  reacties

Podcast 2. Wat betekent de DSM-5 voor de patiŽnt?

Onze tweede aflevering, "Wat betekent de DSM-5 voor de patiënt?", is nu beschikbaar op op Spotify: "Psychiater op de cast".In deze boeiende aflevering onderzoeken Floortje Scheepers, Ralph Kupka en Tessa van den Ende, onder leiding van Wouter Van Ewijk, de impact van de DSM-5 op de patiëntenzorg. ... Meer

Reageer |  reacties