Je kunt pas de knop omzetten als je weet aan welke knop je moet draaien

25 oktober 2022

Het ligt niet aan de medicatie, het ligt aan jou
Ik was altijd slank zonder psychofarmaca. Sinds ik psychofarmaca slik, ben ik aangekomen. Ik val moeilijk af, terwijl ik wel alle randvoorwaarden heb om af te vallen. Ik heb een huis, een inkomen. Ik rook niet en drink amper alcohol. Ik sport 3-4x per week. Ik kook gezond. Ik opperde bij hulpverleners (zoals een diŽtist) dat mijn overgewicht door mijn medicatie kwam.

‘’Nee, je moet kleinere porties nemen en calorieŽn tellen’’. Dat voelde impliciet als ‘’jouw overgewicht is jouw verantwoordelijkheid’’. Minder eten was geen optie. Door al het sporten kreeg ik honger. En als ik te weinig at, kreeg ik later op de avond vreetbuien.

Leefstijlpsychiatrie
Totdat ik bij het zorgprogramma Lijf & Leven kwam. In een eendaagse diagnostiek ben ik volledig doorgelicht: Bloedonderzoek, lichamelijk (neurologisch) onderzoek, voeding, (psychiatrische) voorgeschiedenis, calorieverbranding in rust, medicatiegebruik, conditie.

Hun conclusie: ‘Je hebt een goede leefstijl qua voeding en beweging. Je bent lichamelijk gezond en fit. Blijf wel psychofarmaca gebruiken om stabiel te blijven. Je huidige medicatie houdt overgewicht in stand met kans op diabetes. Maar tegenwoordig is er andere medicatie zonder de bijeffecten van overgewicht’’.

Ik was perplex. Ik wist niet dat er medicamenteuze alternatieven waren. Ik ben daar nooit op gewezen. Kortom: leefstijlinterventies of diŽten zijn niet effectief, als je niet eerst aan andere knoppen draait zoals medicatie of financiŽn (leven in armoede kan leiden tot overgewicht).

Beter laat dan nooit
Ik ben geleidelijk van medicatie aan het veranderen. Mijn verzadiging treedt sneller op, dus ik eet minder. Ik sport nog steeds 3-4x in de week. In zes maanden ben ik zo’n 6 Š 7 kilo afgevallen.

Laten we binnen de geestelijk gezondheidszorg ook lichamelijke gezondheid en leefstijl onderdeel maken bij begeleiding van mensen die langdurig psychofarmaca slikken.

Beter laat dan nooit. 

Vacatures

MEER OVER DEZE VACATURE >>

Opinie

DSM-5 is nuttig, maar wordt vaak
verkeerd gebruikt

Classificeren via de DSM-5-systematiek is ooit bedacht om klinische professionals en wetenschappers een gemeenschappelijke taal te laten spreken over de aandoening van een cliënt. En om gerichter wetenschappelijk onderzoek te kunnen doen. Marc Verbraak: 'DSM-5 is een nuttig instrument, maar wordt vaak verkeerd gebruikt.' ... Meer

Reageer |  reacties

Wat doet Rivierduinen en waarom het leuk is om daar te werken

Audrey van Schaik is sinds half oktober 2022 bestuurder van GGZ Rivierduinen. Zij trad tegelijk met Sam Schoch aan als raad van bestuur en samen staan zij bekend als verbinders en ervaren zorgbestuurders. Audrey is psychiater en heeft jarenlange leidinggevende ervaring binnen diverse onderdelen van verschillende ggz-organisaties. ... Meer

Reageer |  reacties

Breng de waarheid boven tafel

Stel, je bent leidinggevende en een medewerker vertelt dat er een structureel probleem is op de afdeling. Natuurlijk neem je dat serieus. Tegelijkertijd loont het om het verhaal in twijfel te trekken. ... Meer

Reageer |  reacties