We leven niet meer in de tijd van Sigmund Freud

31 maart 2022

‘’Hoe moet ik onze vervolgafspraak invoeren in de digitale agenda?’’ 10 jaar geleden zat mijn toenmalige sociaal psychiatrisch verpleegkundige te worstelen achter haar laptop. Ze had geen goede digitale vaardigheden. Zij was gewend te werken met papieren dossiers. Zij ging bijna met pensioen.

Digitale innovatie in de geestelijke gezondheidszorg verloopt traag. Dat weet ik uit werkervaring en uit patiŽntervaring. Maar: zien hoe het met iemand gaat, het delen van persoonlijke gevoelige informatie, inspireren, motiveren en steunen, dat zijn zaken die je niet kan vervangen door digitaal. Zo dacht ik, net als vele behandelaren.

Toen de pandemie uitbrak, piekerde ik: hoe moet dat met al die live congressen waar ik als spreker optreed? Met de trainingen die ik geef waar mensen hun persoonlijk verhaal delen? Ik voelde weerstand tegen het geven van digitale presentaties en trainingen.

De afgelopen twee jaar hebben mij verrast. In digitale trainingen bleken deelnemers zich veilig genoeg te voelen persoonlijke ervaringen te delen. Ik verzorgde voor het bedrijfsleven een webinar met een medewerker. Zij vertelde over haar diagnose en werken met een psychische kwetsbaarheid. Collega’s reageerden positief en deelden spontaan hun persoonlijk verhaal.

De column van Olivier van Abbe schetst dat veel behandelaren het niet zien zitten om digitaal door te gaan. Ondanks dat wetenschappelijk onderzoek aantoont dat digitale behandeling net zo goed werkt als ‘in het echt’. En ondanks dat steeds meer patiŽnten digitaal vaardig zijn, en tevreden zijn over blended care.

Ervaringsdeskundigen zijn in digitaal opzicht al verder. Op Facebook zijn veel besloten zelfhulpgroepen, ontstaan uit behoefte aan herkenning en onderlinge steun.

Als behandelaar moet je je vak bijhouden. Maar ook de digitale innovatie. Jij wordt steeds ouder, je patiŽnten worden steeds jonger. Over 10 jaar wil jij toch niet als behandelaar worstelen achter je laptop, zoals mijn sociaal psychiatrisch verpleegkundige van tien jaar geleden?

Vacatures

MEER OVER DEZE VACATURE >>

Opinie

Wat doet de DSM-5 met
de psychiater en de psychiatrie?

De DSM-5 is niet onschuldig. Het beïnvloedt de ontwikkeling van het vak van psychiater en dus van de psychiatrie als discipline. Ook in deze derde podcast botsen de standpunten van psychiater Floortje Scheepers en psychiater Ralph Kupka. ... Meer

Reageer |  reacties

Podcast 3. Wat betekent de DSM-5 voor de behandelaar?

Onze derde podcast "Wat betekent de DSM-5 voor de behandelaar" is te beluisteren op "Psychiater op de cast" op Spotify.In deze aflevering komen Floortje Scheepers en Ralph Kupka wederom met elkaar in botsing over hun standpunten, maar ze zijn het erover eens dat het lijden van patiënten en de bijbehorende processen centraal moeten staan. ... Meer

Reageer |  reacties

Podcast 2. Wat betekent de DSM-5 voor de patiŽnt?

Onze tweede aflevering, "Wat betekent de DSM-5 voor de patiënt?", is nu beschikbaar op op Spotify: "Psychiater op de cast".In deze boeiende aflevering onderzoeken Floortje Scheepers, Ralph Kupka en Tessa van den Ende, onder leiding van Wouter Van Ewijk, de impact van de DSM-5 op de patiëntenzorg. ... Meer

Reageer |  reacties