We leven niet meer in de tijd van Sigmund Freud

31 maart 2022

‘’Hoe moet ik onze vervolgafspraak invoeren in de digitale agenda?’’ 10 jaar geleden zat mijn toenmalige sociaal psychiatrisch verpleegkundige te worstelen achter haar laptop. Ze had geen goede digitale vaardigheden. Zij was gewend te werken met papieren dossiers. Zij ging bijna met pensioen.

Digitale innovatie in de geestelijke gezondheidszorg verloopt traag. Dat weet ik uit werkervaring en uit patiëntervaring. Maar: zien hoe het met iemand gaat, het delen van persoonlijke gevoelige informatie, inspireren, motiveren en steunen, dat zijn zaken die je niet kan vervangen door digitaal. Zo dacht ik, net als vele behandelaren.

Toen de pandemie uitbrak, piekerde ik: hoe moet dat met al die live congressen waar ik als spreker optreed? Met de trainingen die ik geef waar mensen hun persoonlijk verhaal delen? Ik voelde weerstand tegen het geven van digitale presentaties en trainingen.

De afgelopen twee jaar hebben mij verrast. In digitale trainingen bleken deelnemers zich veilig genoeg te voelen persoonlijke ervaringen te delen. Ik verzorgde voor het bedrijfsleven een webinar met een medewerker. Zij vertelde over haar diagnose en werken met een psychische kwetsbaarheid. Collega’s reageerden positief en deelden spontaan hun persoonlijk verhaal.

De column van Olivier van Abbe schetst dat veel behandelaren het niet zien zitten om digitaal door te gaan. Ondanks dat wetenschappelijk onderzoek aantoont dat digitale behandeling net zo goed werkt als ‘in het echt’. En ondanks dat steeds meer patiënten digitaal vaardig zijn, en tevreden zijn over blended care.

Ervaringsdeskundigen zijn in digitaal opzicht al verder. Op Facebook zijn veel besloten zelfhulpgroepen, ontstaan uit behoefte aan herkenning en onderlinge steun.

Als behandelaar moet je je vak bijhouden. Maar ook de digitale innovatie. Jij wordt steeds ouder, je patiënten worden steeds jonger. Over 10 jaar wil jij toch niet als behandelaar worstelen achter je laptop, zoals mijn sociaal psychiatrisch verpleegkundige van tien jaar geleden?

Vacatures

MEER OVER DEZE VACATURE >>

Opinie

DSM-5 is nuttig, maar wordt vaak
verkeerd gebruikt

Classificeren via de DSM-5-systematiek is ooit bedacht om klinische professionals en wetenschappers een gemeenschappelijke taal te laten spreken over de aandoening van een cliënt. En om gerichter wetenschappelijk onderzoek te kunnen doen. Marc Verbraak: 'DSM-5 is een nuttig instrument, maar wordt vaak verkeerd gebruikt.' ... Meer

Reageer |  reacties

Wat doet Rivierduinen en waarom het leuk is om daar te werken

Audrey van Schaik is sinds half oktober 2022 bestuurder van GGZ Rivierduinen. Zij trad tegelijk met Sam Schoch aan als raad van bestuur en samen staan zij bekend als verbinders en ervaren zorgbestuurders. Audrey is psychiater en heeft jarenlange leidinggevende ervaring binnen diverse onderdelen van verschillende ggz-organisaties. ... Meer

Reageer |  reacties

Breng de waarheid boven tafel

Stel, je bent leidinggevende en een medewerker vertelt dat er een structureel probleem is op de afdeling. Natuurlijk neem je dat serieus. Tegelijkertijd loont het om het verhaal in twijfel te trekken. ... Meer

Reageer |  reacties