
Achtereenvolgende kabinetten hebben de afgelopen jaren aardig wat mislukte werkstukken afgeleverd. Een luisterwaardig beperkt overzicht werd gegeven door historicus Maarten van Rossum. Het kabinet is niet echt een lerende organisatie, kijkende naar de wetten die op instigatie van de kabinetten zijn ingevoerd.
Wat vooral opvalt is hoe weinig er geluisterd wordt naar inhoudsdeskundigen van de werkvloer. Bovendien heeft de overheid de eerder wel aanwezige expertise afgestoten. Managementopleidingen worden over het algemeen veel belangrijker geacht, quod non.
De mislukkingen die van Rossum onderbouwd benoemt zijn o.a. de Participatiewet en de WMO (wet op de maatschappelijke ondersteuning) met de decentralisatie. Ook in het onderwijs zijn rampzalige veranderingen doorgevoerd tegen adviezen van werkelijk alle inhoudsdeskundigen in en de huidige “stikstofcrisis” is ook het resultaat van jarenlang broddelwerk door de overheid.
Uitleg aan de verantwoordelijk minister die erover gaat wat het verschil is tussen CO2 (kooldioxide), N2 (stikstof), NH3 (Ammoniak) of NO2 (stikstofdioxide) en dat 80% van de ons omgevende lucht bestaat uit stikstof is geen overbodige luxe. En dan begin je je toch wel zorgen te maken.
De regering is nu voornemens een wijziging van de wet publieke gezondheid in te voeren, natuurlijk vooral gericht op de nog voortdurende Covid-19 crisis. Je valt van je stoel als de vakminister Kuipers zelf al zegt dat het een haastklus is. Maar het is niet alleen een haastklus, het is inhoudelijk broddelwerk zodanig dat je je afvraagt wie degenen zijn die inhoudelijk geadviseerd hebben. Als voorbeeld: het is nu genoegzaam bekend dat de Covid-vaccinaties weliswaar helpen het op zichzelf al vrij zeldzaam voorkomende ernstige beloop te voorkomen, maar onvoldoende effect hebben op het voorkómen van transmissie en zelfs het krijgen van Covid-19.
Onbegrijpelijk dat in de conceptwet een reeks van maatregelen staat die dat niet in ogenschouw nemen. Snel terug naar de tekentafel.
Prof. dr. Armand Girbes, intensivist-klinisch farmacoloog en hoofd afdeling ICV VUmc.
Opinie
DSM-5 is nuttig, maar wordt vaak
verkeerd gebruikt
Classificeren via de DSM-5-systematiek is ooit bedacht om klinische professionals en wetenschappers een gemeenschappelijke taal te laten spreken over de aandoening van een cliënt. En om gerichter wetenschappelijk onderzoek te kunnen doen. Marc Verbraak: 'DSM-5 is een nuttig instrument, maar wordt vaak verkeerd gebruikt.' ... Meer
Wat doet Rivierduinen en waarom het leuk is om daar te werken
Audrey van Schaik is sinds half oktober 2022 bestuurder van GGZ Rivierduinen. Zij trad tegelijk met Sam Schoch aan als raad van bestuur en samen staan zij bekend als verbinders en ervaren zorgbestuurders. Audrey is psychiater en heeft jarenlange leidinggevende ervaring binnen diverse onderdelen van verschillende ggz-organisaties. ... Meer
Breng de waarheid boven tafel
Stel, je bent leidinggevende en een medewerker vertelt dat er een structureel probleem is op de afdeling. Natuurlijk neem je dat serieus. Tegelijkertijd loont het om het verhaal in twijfel te trekken. ... Meer
Let op: de Anti-spam code is slechts 15 minuten geldig.
Tip: als u een reactie met veel woorden heeft, typ deze dan eerst in Word en plak hem vervolgens in het Reactieveld hieronder.