Vertel het pro-actief

9 juni 2022

Toen ik de overgang-gerechtigde leeftijd bereikte kreeg ik last van somberheid. Mijn normale energie was tot dat moment redelijk huppelend, ik relativeerde zonder veel moeite de lastige zaken van het leven totdat ze hanteerbaar waren. Maar langzaam gleed ik in een mentale staat waarin dat niet meer lukte. Ik weende om kleine zaken en zag nergens meer een wenkend perspectief. Het duurde even voordat ik durfde toe te geven dat het wel eens de Overgang zou kunnen zijn.

Het was een vriendin die mij wees op een mogelijke ontsnapping aan de alles-consumerende somberheid, het nachtelijk zweten en de gloeiende opvliegers op pijnlijke momenten die zich inmiddels ook hadden aangediend. De ontsnapping heette hormoonregulatie.

Mijn huisarts was buitengewoon terughoudend- of ik vaker last had gehad van depressieve klachten, of ik wist dat er bij gebruik een verhoogde kans was op borstkanker. Ik gaf, met stijgend ongeduld, de juiste antwoorden en kreeg het recept. Nog geen week later herkende ik mezelf weer. Mijn huppel was terug, mijn opvliegers weg.

De vraag is: waarom krijgt niet iedere vrouw van rond de 45 bij een bezoek aan de huisarts te horen dat er een loopplank bestaat over het gat dat Overgang heet?

Mijn suggestie : vertel het. Pro-actief. En laat het aan de vrouw zelf over of ze haar Overgang wil ‘omarmen’ of bestrijden. En, omdat een economische component het bierviltje:- 85 procent van de verpleegkundigen is vrouw, 84 procent van de onderwijzers in het (basis)onderwijs is vrouw. De helft daarvan is ouder dan 45. De helft dŠŠrvan zegt dat de Overgang hen in de weg zit bij het werk en zelfs tot uitval leidt. We hebben een enorm tekort aan werknemers in deze sectoren…. volgens mij is het sommetje snel gemaakt. 

Vacatures

MEER OVER DEZE VACATURE >>

Opinie

Wat doet de DSM-5 met
de psychiater en de psychiatrie?

De DSM-5 is niet onschuldig. Het beïnvloedt de ontwikkeling van het vak van psychiater en dus van de psychiatrie als discipline. Ook in deze derde podcast botsen de standpunten van psychiater Floortje Scheepers en psychiater Ralph Kupka. ... Meer

Reageer |  reacties

Podcast 3. Wat betekent de DSM-5 voor de behandelaar?

Onze derde podcast "Wat betekent de DSM-5 voor de behandelaar" is te beluisteren op "Psychiater op de cast" op Spotify.In deze aflevering komen Floortje Scheepers en Ralph Kupka wederom met elkaar in botsing over hun standpunten, maar ze zijn het erover eens dat het lijden van patiënten en de bijbehorende processen centraal moeten staan. ... Meer

Reageer |  reacties

Podcast 2. Wat betekent de DSM-5 voor de patiŽnt?

Onze tweede aflevering, "Wat betekent de DSM-5 voor de patiënt?", is nu beschikbaar op op Spotify: "Psychiater op de cast".In deze boeiende aflevering onderzoeken Floortje Scheepers, Ralph Kupka en Tessa van den Ende, onder leiding van Wouter Van Ewijk, de impact van de DSM-5 op de patiëntenzorg. ... Meer

Reageer |  reacties