Geef je collega’s de ruimte

17 maart 2022


Geef je collega’s de ruimte

17 maart 2022

dr. Kjeld Harald Aij, MBA

Ik snap de hang naar risicobeheersing in de zorgsector. Daar waar zaken niet op orde zijn, helpen checklists, regels en procedures om fouten te voorkomen. Wie echter van bovenaf te veel controle uitoefent, gaat voorbij aan wat werknemers drijft. Sommige zorgprofessionals zijn gevoelig voor externe prikkels (beloningen of juist sancties), maar vele hebben juist de intrinsieke motivatie om autonoom te zijn, competenties te ontwikkelen, zinvol werk te doen of zich verbonden te voelen.

Met een té strak keurslijf ondergraaf je die innerlijke drijfveren. Simpel gezegd: je reduceert medewerkers tot uitvoerders. Het tast hun motivatie en ondernemerschap aan en ondermijnt hun vermogen om verantwoordelijkheid te dragen en zelfstandige keuzes te maken. Om met auteur Kees Cools te spreken: controle is goed, vertrouwen nog beter.

Ik ben zelf een groot voorstander van sturen op vertrouwen. Ik merk namelijk al jaren het positieve effect ervan: een werknemer die meer beslissingsruimte krijgt van zijn leidinggevende, leert meer, ontwikkelt zich beter, is vaak productiever en is gemotiveerder om zijn werk goed te doen.

Onlangs besprak ik dit met een collega. Die vond het sympathiek klinken, maar ook naïef. En eerlijk is eerlijk, sturen op vertrouwen werkt inderdaad niet altijd even goed. Het vereist een zorgvuldige afstemming op de ‘taakvolwassenheid’ van het individu, zodat de opdracht niet te moeilijk of te gemakkelijk is. Naar mate iemands competenties toenemen, kun je meer delegeren en de ander meer de ruimte geven.

Tja, en daar zijn we in mijn ogen aanbeland bij het grootste knelpunt: het feit dat veel leidinggevenden loslaten zo lastig vinden. Maar het mooie is: dat hoeft ook helemaal niet. Je verschuift de controle alleen van jezelf naar een collega! En je krijgt er een gezonde en duurzame bedrijfscultuur voor terug. Soms is dat wel even wennen, maar je krijgt er echte winst voor terug.

dr. Kjeld Harald Aij, MBA is directeur Erasmus MC, Thema Dijkzigt. Als verpleegkundige en bedrijfskundige heeft hij ruim twintig jaar ervaring in de gezondheidszorg. Verder verzorgt hij trainingen over leiderschap, verandermanagement en lean denken en werken. Hij publiceerde de boeken ’Ter observatie – Grip op de zorg in 44 praktijkverhalen’, ’Wie vraagt wordt beter’ en ‘L² Zorg. Lean leiderschap in de praktijk’.

Vacatures

MEER OVER DEZE VACATURE >>

Opinie

DSM-5 10 jaar later. Nou én?

"Nu het ding af is en bijna gepubliceerd, is het tijd om vooruit te kijken. Wat kunnen we met de DSM en hoe moet het nu verder?" Daarmee opende ik in 2013 mijn column over de DSM-5 op het symposium van Discura in Nyenrode. ... Meer

Reageer |  reacties

DSM-5 is nuttig, maar wordt vaak
verkeerd gebruikt

Classificeren via de DSM-5-systematiek is ooit bedacht om klinische professionals en wetenschappers een gemeenschappelijke taal te laten spreken over de aandoening van een cliënt. En om gerichter wetenschappelijk onderzoek te kunnen doen. Marc Verbraak: 'DSM-5 is een nuttig instrument, maar wordt vaak verkeerd gebruikt.' ... Meer

Reageer |  reacties

Wat doet Rivierduinen en waarom het leuk is om daar te werken

Audrey van Schaik is sinds half oktober 2022 bestuurder van GGZ Rivierduinen. Zij trad tegelijk met Sam Schoch aan als raad van bestuur en samen staan zij bekend als verbinders en ervaren zorgbestuurders. Audrey is psychiater en heeft jarenlange leidinggevende ervaring binnen diverse onderdelen van verschillende ggz-organisaties. ... Meer

Reageer |  reacties