________________________________________________________________________________

Congres de toekomst van de GGZ

| Donderdag 4 juni 2015, Burgers' Zoo te Arnhem |

Één ding lijkt in beton gegoten: de GGZ heeft een toekomst. Het aantal mensen dat GGZ-hulp vraagt en dit ook krijgt, is de laatste 30 jaar explosief toegenomen. In tien jaar tijd stegen de kosten van GGZ-hulp van 2,91 miljard naar 6,14 miljard, meer dan verdubbeld dus. Ongeveer de helft van dit bedrag is voor de ambulante sector de rest voor de klinische behandelingen die overigens maar ongeveer 8% uitmaken van het totaal aantal patiënten.

Ruim vier van elke tien Nederlanders (42,7%) krijgen in hun leven te maken met psychische aandoeningen. Psychische moeilijkheden zijn een relatief stabiele en veelvoorkomende realiteit in de Nederlandse samenleving. Op jaarbasis ervaart circa 18% van de mensen een psychische stoornis. Deze prevalentie, in tegenstelling tot de hulpvraag, is de afgelopen 25 jaar constant gebleven. Van alle Nederlanders die nooit eerder in hun leven een psychische stoornis hebben gehad, ontwikkelt per jaar ongeveer 3% zo’n stoornis. Dat betekent dat jaarlijks zo’n 191.400 Nederlanders voor het eerst hiermee te maken krijgen. Vrouwen, jongeren, volwassenen, mensen met een lagere opleiding of inkomen, en mensen die vervelende gebeurtenissen meemaken of een lichamelijke ziekte ontwikkelen, lopen hierbij de grootste kans. De incidentie is het hoogst voor de hoofdgroep angststoornis en stemmingsstoornis, gevolgd door middelenmisbruik. In 2010 had 17% van het langdurig verzuim een psychische oorzaak, in 2011 20% en in 2012 29%. De kosten hiervan lopen in de miljarden. De invloed van psychische aandoeningen is in onze cultuur vele malen over de kop gegaan.

Tegen de achtergrond van deze ontwikkelingen vindt dit congres plaats. In de verschillende bijdragen worden psychologische, sociologische een economische analyses gepresenteerd van de actuele GGZ hulpvraag en hulpverlening. Er worden met het oog op de toekomst conclusies getrokken met politieke en economische consequenties. Naast lezingen zal er ook gedebatteerd worden.

In de middag staat het organiseren van de toekomstige GGZ aan de hand van concrete organisatie voorbeelden en e-health centraal.

Boek Prof. dr. J.J. (Jan) Derksen, Iedereen een psychische aandoening?:


Deelnemers aan de dag ontvangen gratis tijdens het congres het nieuwste boek van Prof. dr. J.J. (Jan) Derksen. 

Lees hier meer over het boek. 


Dagvoorzitter: Arend Jan Heerma van Voss

Doelgroep: GZ-professionals; psychiaters, psychologen, sociaal psychiatrisch verpleegkundigen en hoger- en middenmanagement en bestuursleden in de geestelijke gezondheidszorg.

Accreditatie: 6 punten

Locatie: Burgers' Zoo te Arnhem

Download routebeschrijving.

Het congres vindt plaats in het Safari Meeting Centre. Vanaf de hoofdingang kunt u de bordjes Safari Meeting Centre volgen. Deze wandeling van circa 10 minuten leidt u door de fraaie bush van Burgers' Zoo. De lezingen worden gehouden in de Kilimanjaro Lodge.

Toegang tot Burgers' Zoo en parkeren zit bij de prijs inbegrepen. Gedurende de dag bent u vrij om door de dierentuin te lopen.  

Vacatures

MEER OVER DEZE VACATURE >>

Opinie

Wat doet de DSM-5 met
de psychiater en de psychiatrie?

De DSM-5 is niet onschuldig. Het beïnvloedt de ontwikkeling van het vak van psychiater en dus van de psychiatrie als discipline. Ook in deze derde podcast botsen de standpunten van psychiater Floortje Scheepers en psychiater Ralph Kupka. ... Meer

Reageer |  reacties

Podcast 3. Wat betekent de DSM-5 voor de behandelaar?

Onze derde podcast "Wat betekent de DSM-5 voor de behandelaar" is te beluisteren op "Psychiater op de cast" op Spotify.In deze aflevering komen Floortje Scheepers en Ralph Kupka wederom met elkaar in botsing over hun standpunten, maar ze zijn het erover eens dat het lijden van patiënten en de bijbehorende processen centraal moeten staan. ... Meer

Reageer |  reacties

Podcast 2. Wat betekent de DSM-5 voor de patiënt?

Onze tweede aflevering, "Wat betekent de DSM-5 voor de patiënt?", is nu beschikbaar op op Spotify: "Psychiater op de cast".In deze boeiende aflevering onderzoeken Floortje Scheepers, Ralph Kupka en Tessa van den Ende, onder leiding van Wouter Van Ewijk, de impact van de DSM-5 op de patiëntenzorg. ... Meer

Reageer |  reacties