Adriaan Theeuwes is communicatieadviseur uit keuze en ervaringsdeskundige in traumatisch hersenletsel door ongeluk. In 2013 kreeg zijn zoon Daan (toen 23) een verkeersongeluk met ernstig traumatisch hersenletsel als gevolg. Wat volgde waren alle fases. Van artsen die hem opgegeven hebben, van coma tot bewustzijn; van revalidatie tot de ‘uitbehandeling’ me een enkele reis chronische zorg.
Voor Adriaan en zijn vrouw Dominique was dat laatste onacceptabel. Via een nieuw opgebouwd netwerk van gerenommeerde hersenspecialisten begon hun zoektocht naar echt herstel. Dat vonden ze o.a. in Atlanta in het Shepherd Center aar 9 maanden hoogintensieve revalidatie volgde. Het resultaat was naast veel functieherstel dat Daan ook cognitief weer zo enorm vooruit ging dat hij weer zelfstandig (met wat hulp) kon wonen en weer midden in het leven staat.
Het was voor Adriaan en Dominique niet langer een keuze maar een missie om ook in Nederland zeer intensieve revalidatie aan te kunnen bieden aan de paar honderd jongeren die jaarlijks ernstig hersenletsel krijgen. En waarvan het leeuwendeel in de chronische zorg terecht komt.
Adriaan is oprichter van het Daan Theeuwes Centrum voor Intensieve Neurorevalidatie in Woerden. Een medisch specialistisch revalidatiecentrum voor jongeren met ernstig hersenletsel. Waar net zo lang wordt behandeld als aantoonbaar relevante progressie wordt bereikt, waar motivatie en functieherstel centraal staan en waar vooraanstaande wetenschappers als prof. Erik Scherder, prof. Saskia Peerdeman, prof. Jaap Oosterlaan en dr. Marsh Königs aan verbonden zijn.
Het doel: de maximaal haalbare zelfstandigheid herwinnen een de jonge patiënten weer een toekomst te geven in plaats van enkel een verleden.
Stuur deze pagina door >>
Opinie
DSM-5 is nuttig, maar wordt vaak
verkeerd gebruikt
Classificeren via de DSM-5-systematiek is ooit bedacht om klinische professionals en wetenschappers een gemeenschappelijke taal te laten spreken over de aandoening van een cliënt. En om gerichter wetenschappelijk onderzoek te kunnen doen. Marc Verbraak: 'DSM-5 is een nuttig instrument, maar wordt vaak verkeerd gebruikt.' ... Meer
Wat doet Rivierduinen en waarom het leuk is om daar te werken
Audrey van Schaik is sinds half oktober 2022 bestuurder van GGZ Rivierduinen. Zij trad tegelijk met Sam Schoch aan als raad van bestuur en samen staan zij bekend als verbinders en ervaren zorgbestuurders. Audrey is psychiater en heeft jarenlange leidinggevende ervaring binnen diverse onderdelen van verschillende ggz-organisaties. ... Meer
Breng de waarheid boven tafel
Stel, je bent leidinggevende en een medewerker vertelt dat er een structureel probleem is op de afdeling. Natuurlijk neem je dat serieus. Tegelijkertijd loont het om het verhaal in twijfel te trekken. ... Meer