
In elk Nederlands ziekenhuis vliegen de projecten en programma’s je om de oren. We hebben de neiging álles aan te pakken, om maar succesvol te zijn. Al die mooie ideeën hebben vast draagvlak en nut, maar wat doen we onze mensen eigenlijk aan? Mijn conclusie is: we willen en doen teveel. De focus ontbreekt.
Zelf maak ik regelmatig mee dat een consultant een uitstekend verbeterplan presenteert. De boodschap luidt dan dat het personeel er vitaler van wordt of dat de veranderkracht in de organisatie zal stijgen. Zeg daar maar eens nee tegen. Toch zouden we ons vaker moeten afvragen wat werkelijk zin heeft. Creëren we rust of juist onrust? Moeten we niet eerst een ander project afmaken? En wanneer zeggen we eens ‘stop’? Om met Steve Jobs te spreken: je moet tegen duizend dingen nee zeggen, om één ding goed te doen.
En als we dan volmondig kiezen voor één richting, moeten we ons daar ook aan houden – zelfs als het organisatorisch grote gevolgen heeft of als het leidt tot impopulaire beslissingen. Ik zie soms dat een projectteam maandenlang heeft gewerkt aan een goed onderbouwd plan, maar dat het bestuur de implementatie ervan toch niet aandurft. We willen wel vooruit, maar houden té graag vast aan oude zekerheden.
Ik denk dat hier een belangrijke opdracht ligt voor zorgbestuurders. Laten we ophouden met eindeloos analyseren en vergaderen en in plaats daarvan knopen doorhakken en strak koers houden. De zorg is erbij gebaat als we teruggaan naar de basis en duidelijke keuzes maken. Dat creëert niet alleen ruimte en overzicht, maar houdt ons ook in beweging. Daarna komen die vitaliteit en veranderkracht vanzelf.
Stuur deze pagina door >>
Opinie
DSM-5 is nuttig, maar wordt vaak
verkeerd gebruikt
Classificeren via de DSM-5-systematiek is ooit bedacht om klinische professionals en wetenschappers een gemeenschappelijke taal te laten spreken over de aandoening van een cliënt. En om gerichter wetenschappelijk onderzoek te kunnen doen. Marc Verbraak: 'DSM-5 is een nuttig instrument, maar wordt vaak verkeerd gebruikt.' ... Meer
Wat doet Rivierduinen en waarom het leuk is om daar te werken
Audrey van Schaik is sinds half oktober 2022 bestuurder van GGZ Rivierduinen. Zij trad tegelijk met Sam Schoch aan als raad van bestuur en samen staan zij bekend als verbinders en ervaren zorgbestuurders. Audrey is psychiater en heeft jarenlange leidinggevende ervaring binnen diverse onderdelen van verschillende ggz-organisaties. ... Meer
Breng de waarheid boven tafel
Stel, je bent leidinggevende en een medewerker vertelt dat er een structureel probleem is op de afdeling. Natuurlijk neem je dat serieus. Tegelijkertijd loont het om het verhaal in twijfel te trekken. ... Meer
Let op: de Anti-spam code is slechts 15 minuten geldig.
Tip: als u een reactie met veel woorden heeft, typ deze dan eerst in Word en plak hem vervolgens in het Reactieveld hieronder.