Verwijsbriefje

19 mei 2022

Werkt u op een crisisafdeling in de psychiatrie? Vraagt u zich wel eens af hoe het met de patiŽnten die u daar behandelde na hun opname verder gaat? Pakken ze thuis de draad op? Of moeten ze hun leven drastisch aanpassen?

Dit is hoe mijn leven eruit zag na mijn eerste psychose in 1995:

“Jij zult nooit herstellen van je psychose’’ zei mijn psychiater. Maar tegen alle verwachtingen in studeerde ik af, en ging ik werken als psycholoog.

Omstreeks 2007 woonde ik een lezing bij van diezelfde psychiater. Hij was inmiddels chef de clinique . Ik had de wens om als psycholoog en onderzoeker mijn ervaringsdeskundigheid in te zetten.

Ik zei tegen hem: ’U herkent me misschien niet. Ik was in 1995 opgenomen in uw kliniek. U zei dat ik niet meer kon afstuderen. Toch is me dat gelukt. Ik heb inmiddels werkervaring als psycholoog en onderzoeker. Met mijn kennis, werkervaring en mijn ervaringsdeskundigheid als toegevoegde waarde wil ik graag een bijdrage leveren aan uw onderzoeksgroep. Kan ik eens met u praten?”.

De psychiater reageerde: “U kunt een verwijsbriefje halen bij de huisarts voor een gesprek.’’

Ik begreep hem niet. Totdat ik doorhad dat hij mij nog steeds als patiŽnt zag. Ook hij merkte dat hij een pijnlijke uitspraak had gemaakt. Hij gaf me zijn visitekaartje: ‘’Dit is bij hoge uitzondering. Dit doe ik niet bij patiŽnten’’. Ik heb hem nooit gebeld.

Op 23 mei verschijnt in het kader van World Psychosis Awarenessday in de Trouw een speciale bijlage. Anoiksis, de vereniging voor en door mensen die psychosegevoelig zijn, heeft ervaringsdeskundigen geÔnterviewd (onder wie ik) met het doel het stigma te doorbreken. Laat het een dag zijn waarop u zich voorneemt om niemand het perspectief op herstel te ontnemen. Want als ik toen naar mijn psychiater had geluisterd was ik nooit psycholoog geworden. 

Vacatures

MEER OVER DEZE VACATURE >>

Opinie

DSM-5 is nuttig, maar wordt vaak
verkeerd gebruikt

Classificeren via de DSM-5-systematiek is ooit bedacht om klinische professionals en wetenschappers een gemeenschappelijke taal te laten spreken over de aandoening van een cliënt. En om gerichter wetenschappelijk onderzoek te kunnen doen. Marc Verbraak: 'DSM-5 is een nuttig instrument, maar wordt vaak verkeerd gebruikt.' ... Meer

Reageer |  reacties

Wat doet Rivierduinen en waarom het leuk is om daar te werken

Audrey van Schaik is sinds half oktober 2022 bestuurder van GGZ Rivierduinen. Zij trad tegelijk met Sam Schoch aan als raad van bestuur en samen staan zij bekend als verbinders en ervaren zorgbestuurders. Audrey is psychiater en heeft jarenlange leidinggevende ervaring binnen diverse onderdelen van verschillende ggz-organisaties. ... Meer

Reageer |  reacties

Breng de waarheid boven tafel

Stel, je bent leidinggevende en een medewerker vertelt dat er een structureel probleem is op de afdeling. Natuurlijk neem je dat serieus. Tegelijkertijd loont het om het verhaal in twijfel te trekken. ... Meer

Reageer |  reacties