Deze man snapt het

15 september 2022

‘’Jarenlang volgde ik verschillende therapievormen voor mijn trauma’s, maar zonder resultaat. Totdat ik een psycholoog trof die volgens het gedachtengoed van Bessel van der Kolk werkte. Toen voelde ik me begrepen en slaagde ik erin om mijn trauma’s te verwerken.”

“Zo herkenbaar. Er moet nog veel gebeuren met de behandeling van mensen met een trauma.’’

Dit zeggen ervaringsdeskundigen over de uitzending van Zomergasten met psychiater en traumadeskundige Bessel van der Kolk. Ze voelen zich erkend. Vroeger werd hun trauma ontkend: ‘’Ze is psychotisch en in de war, dat trauma verzint ze.’’ Of: “Het is te lang geleden, traumabehandeling heeft geen zin.’’ Want als er iets erger is dan het trauma, dan is het om niet geloofd te worden.

Dansen en zingen in de spreekkamer
Als behandelaar volg je de richtlijnen van de GGZ standaard Psychotrauma- en stressor-gerelateerde stoornissen. Maar als niets werkt, sta dan open voor alternatieven. Wie had gedacht dat je cliŽnten met trauma kon behandelen door met je vinger heen en weer bewegingen te maken die je cliŽnt met zijn ogen moet volgen? Eye Movement Desensitization and Reprocessing (EMDR) is nu een bewezen behandeling bij trauma.
In de uitzending zagen we mensen samen dansen en zingen om hun verdriet te verwerken. Dus schroom niet om ook met cliŽnten te dansen en te zingen in je spreekkamer.

Experience based
Deze column is niet bedoeld om een wetenschappelijke discussie te starten. Maar om recht te doen aan het perspectief van ervaringsdeskundigen bij trauma en traumabehandeling. Hun perspectief dreigt ondergesneeuwd te raken door de discussies rondom verdrongen herinneringen en ‘wel-niet wetenschappelijk bewezen interventies’’ sinds de uitzending.
De benadering van trauma door Bessel van der Kolk heeft hen geholpen toen geen andere therapie leek te helpen. ‘Deze man snapt het’. Daar zit geen woord Spaans bij.  

Vacatures

MEER OVER DEZE VACATURE >>

Opinie

Wat doet de DSM-5 met
de psychiater en de psychiatrie?

De DSM-5 is niet onschuldig. Het beïnvloedt de ontwikkeling van het vak van psychiater en dus van de psychiatrie als discipline. Ook in deze derde podcast botsen de standpunten van psychiater Floortje Scheepers en psychiater Ralph Kupka. ... Meer

Reageer |  reacties

Podcast 3. Wat betekent de DSM-5 voor de behandelaar?

Onze derde podcast "Wat betekent de DSM-5 voor de behandelaar" is te beluisteren op "Psychiater op de cast" op Spotify.In deze aflevering komen Floortje Scheepers en Ralph Kupka wederom met elkaar in botsing over hun standpunten, maar ze zijn het erover eens dat het lijden van patiënten en de bijbehorende processen centraal moeten staan. ... Meer

Reageer |  reacties

Podcast 2. Wat betekent de DSM-5 voor de patiŽnt?

Onze tweede aflevering, "Wat betekent de DSM-5 voor de patiënt?", is nu beschikbaar op op Spotify: "Psychiater op de cast".In deze boeiende aflevering onderzoeken Floortje Scheepers, Ralph Kupka en Tessa van den Ende, onder leiding van Wouter Van Ewijk, de impact van de DSM-5 op de patiëntenzorg. ... Meer

Reageer |  reacties