Deze man snapt het

15 september 2022

‘’Jarenlang volgde ik verschillende therapievormen voor mijn trauma’s, maar zonder resultaat. Totdat ik een psycholoog trof die volgens het gedachtengoed van Bessel van der Kolk werkte. Toen voelde ik me begrepen en slaagde ik erin om mijn trauma’s te verwerken.”

“Zo herkenbaar. Er moet nog veel gebeuren met de behandeling van mensen met een trauma.’’

Dit zeggen ervaringsdeskundigen over de uitzending van Zomergasten met psychiater en traumadeskundige Bessel van der Kolk. Ze voelen zich erkend. Vroeger werd hun trauma ontkend: ‘’Ze is psychotisch en in de war, dat trauma verzint ze.’’ Of: “Het is te lang geleden, traumabehandeling heeft geen zin.’’ Want als er iets erger is dan het trauma, dan is het om niet geloofd te worden.

Dansen en zingen in de spreekkamer
Als behandelaar volg je de richtlijnen van de GGZ standaard Psychotrauma- en stressor-gerelateerde stoornissen. Maar als niets werkt, sta dan open voor alternatieven. Wie had gedacht dat je cliënten met trauma kon behandelen door met je vinger heen en weer bewegingen te maken die je cliënt met zijn ogen moet volgen? Eye Movement Desensitization and Reprocessing (EMDR) is nu een bewezen behandeling bij trauma.
In de uitzending zagen we mensen samen dansen en zingen om hun verdriet te verwerken. Dus schroom niet om ook met cliënten te dansen en te zingen in je spreekkamer.

Experience based
Deze column is niet bedoeld om een wetenschappelijke discussie te starten. Maar om recht te doen aan het perspectief van ervaringsdeskundigen bij trauma en traumabehandeling. Hun perspectief dreigt ondergesneeuwd te raken door de discussies rondom verdrongen herinneringen en ‘wel-niet wetenschappelijk bewezen interventies’’ sinds de uitzending.
De benadering van trauma door Bessel van der Kolk heeft hen geholpen toen geen andere therapie leek te helpen. ‘Deze man snapt het’. Daar zit geen woord Spaans bij.  

Vacatures

MEER OVER DEZE VACATURE >>

Opinie

DSM-5 is nuttig, maar wordt vaak
verkeerd gebruikt

Classificeren via de DSM-5-systematiek is ooit bedacht om klinische professionals en wetenschappers een gemeenschappelijke taal te laten spreken over de aandoening van een cliënt. En om gerichter wetenschappelijk onderzoek te kunnen doen. Marc Verbraak: 'DSM-5 is een nuttig instrument, maar wordt vaak verkeerd gebruikt.' ... Meer

Reageer |  reacties

Wat doet Rivierduinen en waarom het leuk is om daar te werken

Audrey van Schaik is sinds half oktober 2022 bestuurder van GGZ Rivierduinen. Zij trad tegelijk met Sam Schoch aan als raad van bestuur en samen staan zij bekend als verbinders en ervaren zorgbestuurders. Audrey is psychiater en heeft jarenlange leidinggevende ervaring binnen diverse onderdelen van verschillende ggz-organisaties. ... Meer

Reageer |  reacties

Breng de waarheid boven tafel

Stel, je bent leidinggevende en een medewerker vertelt dat er een structureel probleem is op de afdeling. Natuurlijk neem je dat serieus. Tegelijkertijd loont het om het verhaal in twijfel te trekken. ... Meer

Reageer |  reacties