"Een andere kijk op de ziekenhuisorganisatie!"

16 juli 2012

In Medisch Contact van 8 juni 2012 is van mijn hand een artikel verschenen waarin overwegingen worden besproken die betrokken kunnen worden bij de ontwikkeling van een strategische visie over de ziekenhuisorganisatie. In essentie komt de inhoud op het volgende neer.

Bij het ontwikkelen van een visie over de intramurale ziekenhuiszorg, zijn er drie centrale problemen: de fragmentatie in de organisatie van specialisten, het feit dat ziekenhuizen een samenraapsel van vakgroepen zijn en het feit dat de huidige financiële zorgstructuur invloed heeft op de interne organisatie van ziekenhuizen.

Een meer geïntegreerde benadering – op basis van toegespitst multidisciplinair werken – is voor patiënt en medisch specialist een prettige manier van vakuitoefening. Potentieel kan ook een behoorlijke kostenbesparing worden bereikt.

Daarnaast is bij de opvang van de acute/zieke patiënt een samenwerking van de meest betrokken specialismen vanaf de aanvang van het diagnostisch- en behandelingstraject, potentieel de meeste winst te behalen. In de praktijk zal dit betekenen dat met name voor de genoemde klassieke basisvakken het zinvol is om (voor een deel van hun praktijk) een samenhangend geheel te vormen.

Vakgebieden zoals oogheelkunde, KNO en orthopedie kunnen het best als ZBC-achtige organisaties aan de “randen” van de centrale ziekenhuisorganisatie werkzaam zijn.

De uitgebreide versie van het manuscript is te openen via de  volgende bijlage:

Lees bijlage 

Vacatures

MEER OVER DEZE VACATURE >>

Opinie

DSM-5 is nuttig, maar wordt vaak
verkeerd gebruikt

Classificeren via de DSM-5-systematiek is ooit bedacht om klinische professionals en wetenschappers een gemeenschappelijke taal te laten spreken over de aandoening van een cliënt. En om gerichter wetenschappelijk onderzoek te kunnen doen. Marc Verbraak: 'DSM-5 is een nuttig instrument, maar wordt vaak verkeerd gebruikt.' ... Meer

Reageer |  reacties

Wat doet Rivierduinen en waarom het leuk is om daar te werken

Audrey van Schaik is sinds half oktober 2022 bestuurder van GGZ Rivierduinen. Zij trad tegelijk met Sam Schoch aan als raad van bestuur en samen staan zij bekend als verbinders en ervaren zorgbestuurders. Audrey is psychiater en heeft jarenlange leidinggevende ervaring binnen diverse onderdelen van verschillende ggz-organisaties. ... Meer

Reageer |  reacties

Breng de waarheid boven tafel

Stel, je bent leidinggevende en een medewerker vertelt dat er een structureel probleem is op de afdeling. Natuurlijk neem je dat serieus. Tegelijkertijd loont het om het verhaal in twijfel te trekken. ... Meer

Reageer |  reacties