
Afgelopen september ben ik - samen met 28 anderen verdeeld over de Europese landen - gestart met het European Programme for Intervention Epidemiology Training (EPIET) dat wordt georganiseerd vanuit het European Centre for Disease Prevention and Control (ECDC). Dit programma is in 1995 opgericht en bedoeld om een netwerk van goed getrainde veld epidemiologen te creëren.
Als EPIET-er word je onder andere getraind in het doen van uitbraakonderzoek, het beheersen van infectieziekten en hun surveillance. Het belang van een internationale visie hierbij wordt ook benadrukt, want - zoals men nu vast wel weet - houdt een pathogeen zoals een virus zich niet zo aan landgrenzen.
In het kader van dit netwerken woonde ik een maand geleden het online European Scientific Conference on Applied Infectious Disease Epidemiology (ESCAIDE 2021) bij.
Een van de meest intrigerende sessies ging over “The inequality pandemic” oftewel de ongelijkheid pandemie. De COVID-19 pandemie toont, - of misschien beter gezegd - legt bloot, ongekende ongelijkheden in gezondheid en toegang tot gezondheidszorg. Zo hebben mannen of ouderen een grotere kans op COVID-19, maar ook waar je woont of welke etniciteit je hebt maakt uit. Daarnaast hebben veel mensen in veel landen nog steeds geen toegang tot COVID-19 vaccinaties ondanks internationale pogingen dit anders te organiseren.
Zo werd COVAX door de Wereldgezondheidsorganisatie opgericht onder andere om de COVID-19 vaccinaties eerlijk te verdelen over alle landen. Aanvankelijk stond elk land hier positief tegenover maar veel Westerse landen hebben zich hieruit terug getrokken en zijn voor zichzelf vaccinaties gaan inslaan.
Ik verwonder me erover hoe, als puntje bij paaltje komt, toch elk Westers land enkel voor zichzelf lijkt te kiezen. Het zou ondertussen toch duidelijk moeten zijn dat in dit antropoceen tijdperk we allemaal afhankelijk zijn van elkaar.
Een zo hoog mogelijke vaccinatiegraad in eigen land is belangrijk. Het zou echter verstandig zijn om, in plaats van alle energie te steken in het dwingen van de laatste mensen tot het nemen van COVID-19 vaccinaties of het boosteren van gevaccineerden, een deel van deze energie te steken in het bevorderen van de vaccinatiegraad in andere landen waar de toegang tot gezondheidszorg een stuk slechter is.
Eerlijke verdeling van vaccinaties is van levensbelang en uiteindelijk is ook het Westen alleen veilig als iedereen veilig is. Alleen met internationale aanpak verslaan we het virus.
Opinie
DSM-5 is nuttig, maar wordt vaak
verkeerd gebruikt
Classificeren via de DSM-5-systematiek is ooit bedacht om klinische professionals en wetenschappers een gemeenschappelijke taal te laten spreken over de aandoening van een cliënt. En om gerichter wetenschappelijk onderzoek te kunnen doen. Marc Verbraak: 'DSM-5 is een nuttig instrument, maar wordt vaak verkeerd gebruikt.' ... Meer
Wat doet Rivierduinen en waarom het leuk is om daar te werken
Audrey van Schaik is sinds half oktober 2022 bestuurder van GGZ Rivierduinen. Zij trad tegelijk met Sam Schoch aan als raad van bestuur en samen staan zij bekend als verbinders en ervaren zorgbestuurders. Audrey is psychiater en heeft jarenlange leidinggevende ervaring binnen diverse onderdelen van verschillende ggz-organisaties. ... Meer
Breng de waarheid boven tafel
Stel, je bent leidinggevende en een medewerker vertelt dat er een structureel probleem is op de afdeling. Natuurlijk neem je dat serieus. Tegelijkertijd loont het om het verhaal in twijfel te trekken. ... Meer
Let op: de Anti-spam code is slechts 15 minuten geldig.
Tip: als u een reactie met veel woorden heeft, typ deze dan eerst in Word en plak hem vervolgens in het Reactieveld hieronder.