Halsema wijst de weg naar sensationeel Corona-onderzoek

3 juni 2020

En wij maar boos zijn op het schutterende stadshoofd. Musical tycoon Albert Verlinde verwoordt het nog het best: “ze spuugt ons in het gezicht”. Goed gevonden, in Corona-tijd staat dat gelijk aan poging tot moord.

Maar volgens Halsema waren er geen fouten gemaakt op de Dam. Integendeel. Alle voorspellingen, zei ze, waren blijven steken op enige honderden actievoerders. Max. Experts van de Amsterdamse politie schijnen hiervoor de sociale media te monitoren en dat is altijd heel betrouwbaar volgens Femke. Dus waren er geen dranghekken en ME’ers nodig. En ja, toen eenmaal het hek van de Dam was en geheel onverwacht 5000 protestanten kwamen opdagen, was er geen redden meer aan. En je gaat natuurlijk niet een demonstratie tegen politiegeweld en racisme bestrijden met politiegeweld. Dat moesten we toch begrijpen!

Maar is het niet een enorme klap in het gezicht van al die brave burgers die zich al maanden aan de regels houden? Die hun baan of hun bedrijf zijn verloren?

Halsema sputtert door: “bijna iedereen droeg een mondkapje”, dat had ze immers zelf gezien. Maar waarom had de burgemeester dan zťlf geen maskertje op? “Dat heeft geen zin, in de buitenlucht”. Ja, zo ken ik er nog wel een paar.

Ze had ook dit kunnen zeggen: OK, we hebben het onderschat. We hebben fouten gemaakt. Maar luister, we hebben nu wel het best denkbare openlucht Corona-experiment in handen!

Inderdaad, vijfduizend man samengepakt op een kluitje, gearmd, schreeuwend en zingend, grote ťn kleine druppeltjes verspreidend, en dat uren achtereen. Werkelijk nŪemand op anderhalve meter! Als er ůůit een moment was voor track and trace, dan is het nu. GGD, RIVM, stop met herhalen van dezelfde oude influenza-wijsheid en ga aan de slag. Zo snel mogelijk alle gegevens verzamelen over deze testpopulatie, de Amsterdamse politie weet hoe dat moet. Instagram, Facebook, iedereen bellen. En testen. En nog eens testen. Over drie weken hebben we de uitslag! Echt solide wetenschappelijk bewijs. En Šls we dan een outbreak zien, dan weten we waarom we het allemaal doen. Dan kunnen de aerosol-theorieŽn weer in de kast en blijven we afstand houden.

Maar stel je voor dat deze totaal uit de hand gelopen bijeenkomst, dit ultieme spreading-event, niet leidt tot een significante stijging van het aantal besmettingen, dan zouden de terrassen en stadions wellicht weer open kunnen. Verantwoord. Openluchtfestivals en popconcerten weer door kunnen gaan.

Zonder anderhalve meter.

Maar laten we dan niet vergeten even te klappen voor de inmiddels afgezette burgemeester. Femke bedankt!

Vacatures

MEER OVER DEZE VACATURE >>

Opinie

DSM-5 is nuttig, maar wordt vaak
verkeerd gebruikt

Classificeren via de DSM-5-systematiek is ooit bedacht om klinische professionals en wetenschappers een gemeenschappelijke taal te laten spreken over de aandoening van een cliënt. En om gerichter wetenschappelijk onderzoek te kunnen doen. Marc Verbraak: 'DSM-5 is een nuttig instrument, maar wordt vaak verkeerd gebruikt.' ... Meer

Reageer |  reacties

Wat doet Rivierduinen en waarom het leuk is om daar te werken

Audrey van Schaik is sinds half oktober 2022 bestuurder van GGZ Rivierduinen. Zij trad tegelijk met Sam Schoch aan als raad van bestuur en samen staan zij bekend als verbinders en ervaren zorgbestuurders. Audrey is psychiater en heeft jarenlange leidinggevende ervaring binnen diverse onderdelen van verschillende ggz-organisaties. ... Meer

Reageer |  reacties

Breng de waarheid boven tafel

Stel, je bent leidinggevende en een medewerker vertelt dat er een structureel probleem is op de afdeling. Natuurlijk neem je dat serieus. Tegelijkertijd loont het om het verhaal in twijfel te trekken. ... Meer

Reageer |  reacties