_________________________________________________________________________________________

Sprekers

drs. Wouter van Ewijk is psychiater, voorzitter Raad van Bestuur van de Forensische Zorgspecialisten, hoofdredacteur van DISCURA, voorzitter van het Dolhuys, voorzitter van de Raad van Toezicht van de Raphaelstichting, en voorzitter van de richtlijn commissie schizofrenie. Wouter van Ewijk studeerde geneeskunde aan de VU en volgde de opleiding tot psychiater in de Valeriuskliniek te Amsterdam. Hij is psychiater sinds 1982 en is voor zijn bestuurlijke activiteiten tien jaar werkzaam geweest als rijdende psychiater. In 2005 behaalde hij zijn MBA bij het IBO te Zeist.

prof. dr. J.J. van Os is hoogleraar in de Psychiatrische Epidemiologie. Van Os kreeg onder meer bekendheid door zijn voorstel in de British Journal of Psychiatry en de Acta Psychiatrica Scandinavica om het het begrip schizofrenie te vervangen door de nauwkeuriger syndromale beschrijving Salience Syndrome. 

drs. J.K. Tijdink is psychiater in het Tergooi in Blaricum en hij heeft nu een promotietraject op de VU naar publicatiedruk in de academische wereld. Tevens is hij redacteur/columnist bij dejongepsychiater.nl en houdt hij van kitesurfen.

dr. C.H. Vinkers is als psychiater en onderzoeker verbonden aan het UMC Utrecht. Hij is in 2009 gepromoveerd op de relatie tussen stress en de lichaamstemperatuurreactie (stress-geinduceerde hyperthermie, voor meer achtergrondinformatie zie de wetenschappelijke publicaties). Dankzij door hem behaalde beurzen hoopt hij de komende jaren zijn lopende onderzoeken binnen het UMC Utrecht uit te breiden.

prof. dr. P. C. Huijgens is hematoloog, gespecialiseerd in lymfeklierkanker en leukemie en was tot oktober 2013 verbonden aan het VU medisch Centrum. Hij is bestuurder van het IKNL (Integraal Kankercentrum Nederland) en voorzitter van de Stichting Hemato-Oncologie voor Volwassenen Nederland (HOVON).

dr. dr. J. van der Stel is lector geestelijke gezondheidszorg aan de Hogeschool Leiden en senior onderzoeker GGZ inGeest/VUmc in Amsterdam. Hij studeerde andragogiek aan de Rijksuniversiteit Groningen en publiceerde twee proefschriften, in 1995 en 2009. Van der Stel was tot 1991 werkzaam in de verslavingszorg en publiceerde diverse artikelen.

Dr. A. van Dalen is verandermanager, onderzoeker en toezichthouder in de zorg. In 2012 is zij gepromoveerd op een onderzoek naar vernieuwing van de zorg in relatie tot organiseren en besturen. Vanuit haar zelfstandige praktijk werkt zij aan het realiseren van zorgvernieuwing en anders organiseren in de GGZ, gehandicaptenzorg, thuiszorg en de jeugdzorg. Zij is auteur van de boeken 'Uit de schaduw van het zorgsysteem' en "Zorgvernieuwing".

Prof. dr. R. Vermeiren is hoogleraar kinder- en jeugdpsychiatrie, directeur patiëntenzorg bij Curium-LUMC te Leiden en hoogleraar forensische jeugdpsychiatrie bij het VUMC - Amsterdam. Eerder is hij academisch ondermeer werkzaam geweest bij het Universitair Centrum Kinder- en Jeugdpsychiatrie Antwerpen en bij het Yale Child Study Center, New Haven, VS.

Prof. dr. H. Riper is senior onderzoeker, houdt zich bezig met het verbeteren van de geestelijke gezondheid, het welzijn en de kwaliteit van leven,  door middel van e-mental health. 

Just Bent is na een afgebroken studie wiskunde op de TU Delft terechtgekomen bij de ANWB Alarmcentrale in Den Haag. Met een avondstudie heeft hij toen zijn eerstegraads onderwijsbevoegdheid behaald. Vervolgens heeft hij van 1980 tot heden wiskundeles gedoceerd aan middelbare scholen, de laatste 24 jaar op het Stedelijk Gymnasium in Haarlem. Vanaf zijn middelbare schooltijd heeft hij altijd getekend, geschilderd en grafisch ontworpen: logo's, kaartjes, spotprenten, portretten, dat soort werk.

Download hier de brochure.   

Vacatures

MEER OVER DEZE VACATURE >>

Opinie

Wat doet de DSM-5 met
de psychiater en de psychiatrie?

De DSM-5 is niet onschuldig. Het beïnvloedt de ontwikkeling van het vak van psychiater en dus van de psychiatrie als discipline. Ook in deze derde podcast botsen de standpunten van psychiater Floortje Scheepers en psychiater Ralph Kupka. ... Meer

Reageer |  reacties

Podcast 3. Wat betekent de DSM-5 voor de behandelaar?

Onze derde podcast "Wat betekent de DSM-5 voor de behandelaar" is te beluisteren op "Psychiater op de cast" op Spotify.In deze aflevering komen Floortje Scheepers en Ralph Kupka wederom met elkaar in botsing over hun standpunten, maar ze zijn het erover eens dat het lijden van patiënten en de bijbehorende processen centraal moeten staan. ... Meer

Reageer |  reacties

Podcast 2. Wat betekent de DSM-5 voor de patiënt?

Onze tweede aflevering, "Wat betekent de DSM-5 voor de patiënt?", is nu beschikbaar op op Spotify: "Psychiater op de cast".In deze boeiende aflevering onderzoeken Floortje Scheepers, Ralph Kupka en Tessa van den Ende, onder leiding van Wouter Van Ewijk, de impact van de DSM-5 op de patiëntenzorg. ... Meer

Reageer |  reacties