___________________________________________________________________________________

Programma de  toekomst van de GGZ

08:30 Ontvangst en inschrijving

09:30 dhr. Arend Jan Heerma van Voss; Introductie van de dag en het thema door de dagvoorzitter

09.45 prof. dr. Philippe Delespaul; De toekomst van de klinische GGZ: to boldly go where no man has gone before.

De GGZ is ontwikkeling, sommigen zeggen in een malaise. De zorgvraag overstijgt de aanwezige resources en de sector wordt afgerekend op een vermeende inefficiëntie. In ieder geval zijn we onvoldoende in staat het tegenargument te bieden, nl. dat we een professionele sector zijn die over de afgelopen jaren grote stappen genomen heeft om transparant en efficiënt te worden. Er is veel bereikt maar de maatschappelijke beoordeling blijft negatief.

Moderne GGZ zorg is een ‘zorg voor velen’ en dat betekent dat we efficiënter en minder protectionistisch met onze resources moeten omgaan. De te behandelen problemen zijn eerder kwetsbaarheden dan ziekten. Hulpverlening moet dus gericht zijn op de ontwikkeling van weerbaarheid. De relevante vraag wordt dan: wie heeft wanneer welke zorg nodig? En hierin biedt de evidence based literatuur geen antwoord. Verder zal de strategie gericht moeten zijn op de ontwikkeling van weerbaarheid waardoor het functioneren buiten de symptomatologie relevant wordt (positieve psychologie). De generalistische basis GGZ biedt mogelijkheden om deze uitdagingen aan te gaan.

10:45 Koffie pauze

11:15 prof. dr. Jan Derksen; De toekomst van de ambulante GGZ.

In deze bijdrage wordt er uitgebreid ingegaan op de geschiedenis van de ambulante GGZ in Nederland, de ontwikkelingen in deze GGZ, op de financiering en kom tot de conclusie dat niet zozeer de psychische aandoeningen zijn toegenomen, maar dat de vraag naar GGZ hulp en de invloed van de bestaande aandoeningen op onze cultuur en samenleving sterk zijn toegenomen. Hetgeen ik een 'GGZ-discours' noem is ontstaan tegen de achtergrond van sociaal culturele veranderingen die in de jaren zestig zijn ingezet. Het wegvallen van de zuilen en van de hulpen vanuit ideologieën om de opvoeding van kinderen vorm te geven en het toegenomen narcisme, hebben geleid tot een meer extraverte, naar buiten gerichte intrapsychische architectuur. Psychische kwetsbaarheden zijn veel meer centraal komen te staan en hulp ervoor is door de sterke ontwikkeling van de beroepsgroep veel meer en gemakkelijker beschikbaar geworden. Nu wordt door politici, beleidsmakers en verzekeraars getracht te bezuinigingen maar de manier waarop dit gebeurt lijkt niet de juiste wijze om een sluis die is opengezet weer dicht te laten. Met een andere aanpak met betrekking tot de inhoud en organisatie van de ambulante GGZ wordt deze bijdrage afgesloten.

12:15 Debat; met de sprekers en dr. Nel Draijer – NVP, prof. Dr. Giel Hutschemaekers – Radboud/Pro Persona, drs. Hans de Veen – RvB Mondriaan, en vertegenwoordigers NVvP, het NIP en GGZ Nederland.

13:00  Lunch

14:00 dr. Bertine Lahuis; Het organiseren van de Kinder- en jeugdpsychiatrie

Vanaf 1 januari 2015 valt de kinder,- en jeugdpsychiatrie onder de nieuwe Jeugdwet. Ondanks verzet van ouders, patiënten en professionals uit de psychiatrie is deze politieke beslissing genomen. Wat betekent deze wijziging naar decentrale beleidsverantwoordelijkheid nu voor de kinder,- en jeugdpsychiatrie?

In deze presentatie zal nader worden ingegaan op de te verwachten gevolgen (positief en negatief), en over wat tot op heden daarvan reeds merkbaar is. Er worden kanten belicht van effecten op zorginhoud en vernieuwing, veranderende professionele taken en verantwoordelijkheden, en de impact van zo’n majeure verandering op een GGZ organisatie. Theorie, voorspellingen en voorbeelden uit de praktijk. Hoe maakt de kinderpsychiatrie duidelijk en zichtbaar dat zij een meerwaarde heeft voor de zorg voor jeugd: met kennis en zorg. Een uitdaging voor een betere positionering van de GGZ in de samenleving!

14:45 prof. Dr. Heleen Riper; E-Health in de GGZ van de toekomst.
Heleen Riper schets een toekomstbeeld van e-health in de psychiatrie en geestelijke gezondheidszorg. Welke instrumenten en technieken kunnen daarbij speciaal van belang en dienstbaar zijn? En welke do’s en don’ts gelden er?

15:30  Thee Pauze

16:00 prof. Dr. Richard Janssen; Transities in de zorg en betekenis voor de integrale GGZ organisatie.

In deze bijdrage zal aandacht gegeven worden aan de dynamiek achter de transities in de zorg en wat hiervan de betekenis voor de “externe organisatie” van de zorg is. In dit verband zal de dynamiek in de GGZ sector beschreven worden en welke implicaties dit heeft voor portfolio en organisatievraagstukken. Tot slot zal de betekenis geduid worden voor strategische vraagstukken.

16:45 2e Debat; met de sprekers van het middagprogramma, aangevuld met praktijkbeoefenaren binnen en buiten de GGZ.

17.30 dhr. Arend Jan Heerma van Voss; Dagafsluiting dagvoorzitter

17.45 Borrel

Download hier het volledige programma. 

Vacatures

MEER OVER DEZE VACATURE >>

Opinie

Wat doet de DSM-5 met
de psychiater en de psychiatrie?

De DSM-5 is niet onschuldig. Het beïnvloedt de ontwikkeling van het vak van psychiater en dus van de psychiatrie als discipline. Ook in deze derde podcast botsen de standpunten van psychiater Floortje Scheepers en psychiater Ralph Kupka. ... Meer

Reageer |  reacties

Podcast 3. Wat betekent de DSM-5 voor de behandelaar?

Onze derde podcast "Wat betekent de DSM-5 voor de behandelaar" is te beluisteren op "Psychiater op de cast" op Spotify.In deze aflevering komen Floortje Scheepers en Ralph Kupka wederom met elkaar in botsing over hun standpunten, maar ze zijn het erover eens dat het lijden van patiënten en de bijbehorende processen centraal moeten staan. ... Meer

Reageer |  reacties

Podcast 2. Wat betekent de DSM-5 voor de patiënt?

Onze tweede aflevering, "Wat betekent de DSM-5 voor de patiënt?", is nu beschikbaar op op Spotify: "Psychiater op de cast".In deze boeiende aflevering onderzoeken Floortje Scheepers, Ralph Kupka en Tessa van den Ende, onder leiding van Wouter Van Ewijk, de impact van de DSM-5 op de patiëntenzorg. ... Meer

Reageer |  reacties