drs. J.T.M.F. (Hanneke) Beijer

Ik ben bestuurskundige en heb mijn naam als organisatie- en bestuursadviseur in de gezondheidszorg sinds 1989 opgebouwd met adviesopdrachten, onderzoeksprojecten en publicaties. Mijn portefeuille bestaat uit drie soorten opdrachten.

  • Ik word ingeschakeld als bestuursadviseur door raden van toezicht en bestuurders in de zorg voor ‘governance vraagstukken’: evaluaties van raden van toezicht en het samenspel met de bestuurder, de (nieuwe) samenstelling van raden van toezicht en bestuur, de samenwerking tussen bestuurders onderling en met hun ‘geledingen’ als het MT, de OR en de CR.
  • Daarnaast houd ik mij bezig met vraagstukken die betrekking hebben op het thema (medische) professionals en management. In ziekenhuizen betekent dit de samenwerking tussen raad van bestuur en stafbestuur, het functioneren van maatschappen, de positie van medisch managers en samenwerking met organisatorisch managers. In andere sectoren betreft dit het samenspel tussen professionals en managers.
  • Het derde deel van mijn portefeuille is coaching van bestuurders, topmanagers en medisch bestuurders/managers in de zorg en word ik door mijn mediationopleiding- en ervaring regelmatig gevraagd te bemiddelen bij conflicten.

Op basis van deze ervaringen heb ik een aantal bestuursprincipes ontwikkeld, die een handvat bieden voor de structuur, cultuur en leiderschap in gezondheidszorginstellingen. De belangrijkste is dat besturen ten dienste staat van het primaire proces van de organisatie. Een open deur die echter in de praktijk nog wel eens gepasseerd wordt… Een ander principe is dat de ‘hardware’ (structuur en systemen) en ‘software’ (cultuur, leiderschapstijl) van een organisatie consistent met elkaar verbonden moeten worden.
Vertaald naar mijn stijl als adviseur betekent dit dat ik mijn inhoudelijke kennis, wat betreft de gezondheidzorg en veranderingsprocessen, koppel aan vaardigheden op het gebied van persoonlijke ontwikkelprocessen van bestuurders en managers in de zorg. En die combinatie maakt mij effectief.
Tot 2009 was ik partner bij Zorg Consult Nederland. Vanaf november van dat jaar heb ik mij aangesloten bij DamhuisElshoutVerschure.

 

Opinie door Drs. J.T.M.F. (Hanneke) Beijer:

Ziekenhuisorganisatie en medische staf; Together apart

30 oktober 2012

Ziekenhuizen veranderen: de ineffectiviteit van de besturing wordt steeds zichtbaarder
Lees meer >>

Reageer |  reacties

Vacatures

MEER OVER DEZE VACATURE >>

Opinie

Wat doet de DSM-5 met
de psychiater en de psychiatrie?

De DSM-5 is niet onschuldig. Het beïnvloedt de ontwikkeling van het vak van psychiater en dus van de psychiatrie als discipline. Ook in deze derde podcast botsen de standpunten van psychiater Floortje Scheepers en psychiater Ralph Kupka. ... Meer

Reageer |  reacties

Podcast 3. Wat betekent de DSM-5 voor de behandelaar?

Onze derde podcast "Wat betekent de DSM-5 voor de behandelaar" is te beluisteren op "Psychiater op de cast" op Spotify.In deze aflevering komen Floortje Scheepers en Ralph Kupka wederom met elkaar in botsing over hun standpunten, maar ze zijn het erover eens dat het lijden van patiënten en de bijbehorende processen centraal moeten staan. ... Meer

Reageer |  reacties

Podcast 2. Wat betekent de DSM-5 voor de patiënt?

Onze tweede aflevering, "Wat betekent de DSM-5 voor de patiënt?", is nu beschikbaar op op Spotify: "Psychiater op de cast".In deze boeiende aflevering onderzoeken Floortje Scheepers, Ralph Kupka en Tessa van den Ende, onder leiding van Wouter Van Ewijk, de impact van de DSM-5 op de patiëntenzorg. ... Meer

Reageer |  reacties